Силното Слънце охлажда Земята

Повишената активност на Слънцето всъщност охлажда нашата планета – това е резултатът от ново изследване, което ще поднови дебата около факторите, допринасящи за климатичните промени, съобщи „Дейли телеграф“.
Изследването, базирано на данни от периода между 2004 г. и 2007 г., преобръща традиционното схващане за връзката между Слънцето и глобалното затопляне.
С понижаването на слънчевата активност в края на един от 11-годишните слънчеви цикли количеството светлина и топлина, достигащо до нашата планета, се е повишило, противно на очакванията, сочат новите данни. Затова нейното влияние върху топенето на ледовете и пресъхването на реките през този период вероятно е било преувеличено от конвенционалните климатични модели. Учените смятат, че през следващата част от слънчевия цикъл, когато активността на Слънцето се повишава, вероятно ще се наблюдава охлаждащ ефект върху земната повърхност. Въпреки че тези данни могат да подкрепят аргументите срещу глобалното затопляне в краткосрочен план, дългосрочните анализи показват, че те всъщност ще се окажат допълнително доказателство на хипотезата, че затоплянето на планетата не е просто естествен цикличен феномен. През последния век слънчевата активност като цяло се повишава, което би трябвало да води до охлаждане на Земята, но въпреки това температурите са се повишили.
„Резултатите от новото изследване са в противоречие на досегашните ни схващания за ефекта на Слънцето върху климата“, смята професор Джоана Хейг от лондонския Импириъл колидж. Тя обаче признава, че тези данни са за кратък период от време и е възможно те да са само аномалия. „Не можем да направим категоричен извод от получените данни за такъв сравнително кратък период. Ако по-нататъшни изследвания докажат този модел в по-дългосрочен план, това ще означава, че сме надценили ролята на Слънцето в затоплянето на планетата“, обясни проф. Хейг. Според нея тези данни няма да доведат до скептицизъм по отношение на климатичните изследвания и климатичните модели като цяло, а по-скоро означават, че за Слънцето се знае твърде малко.
Изследването, публикувано в сп. „Нейчър“, се базира на данни, получени от сателита SORCE (Solar Radiation and Climate Experiment), измерващ излъчената от Слънцето енергия.

Станете почитател на Класа