Рядко растение притежава най-големия геном

Бяло цвете с японски произход е организмът с най-големия геном, твърдят британски изследователи, цитирани от Ройтерс.
Учените от Кралската ботаническа градина твърдят, че растението Paris Japonica притежава най-големия геном, известен досега, поради което е застрашено от изчезване. Ако се подреди в права линия, дължината на неговата ДНК ще достигне цели 91,5 метра. Големите различия в размера на генома при растенията и животните отдавна е предмет на интерес сред учените. Със своите 152,23 пикограма ДНК геномът на Paris Japonica е с 15% по-голям от предишния рекордьор - двойнодишащата риба Protopterus Aethiopicus със 132,83 пикограма. Освен това геномът на Paris Japonica е 50 пъти по-голям от този на човека, който е 3,0 пикограма. Един пикограм е равен на една трилионна от грама.
Колкото повече ДНК има един организъм, толкова повече време е необходимо на една негова клетка да копира целия генетичен материал и да се раздели. Това обяснява защо много растения, живеещи в пустинята, които трябва да растат бързо след дъжд, имат малки геноми, които им позволяват да се развиват по-бързо, докато видовете с по-голям геном растат много по-бавно и не виреят в подобни сурови условия. Изследванията при растенията показват, че онези, които имат по-големи геноми, са по-застрашени от изчезване и са по-зле адаптирани за живот в замърсени почви или в екстремни природни условия – фактори, които се срещат все по-често в нашия променящ се свят.
Най-малкият геном, открит досега, е на паразит, наречен Encephalitozoon Intestinalis, който има едва 0,0023 пикограма ДНК.

Станете почитател на Класа