Ако искате да отслабнете, изгасете лампите

Тайната на поддържането на здравословно тегло може да се окаже проста колкото гасенето на лампите вечер, сочи ново изследване на учени от Държавния университет на Охайо, цитирано от „Дейли телеграф“.
Постоянното излагане на светлина по време на тъмната част на деня води до промени в метаболизма и може да предизвика натрупване на килограми, без да е увеличен приемът на храна. Учените са установили, че ако стоим будни до късно, променяме хранителните си навици и приемаме повече храна вечер, когато метаболизмът се забавя. Доказано е, че хората, които работят на смени, са по-застрашени от сърдечни заболявания и диабет.
Учените провели експерименти с лабораторни животни, които държали на приглушена светлина през нощта в продължение на осем седмици. Те напълнели с една трета повече от друга група животни, оставени на тъмно нощем. Резултатите подсказват, че напълняването не се дължи само на количеството калории, които поемаме, и че тъмната част на деня е неподходящо време за хранене. Ако тези резултати се докажат и при хората, късното хранене ще се окаже сериозен рисков фактор за затлъстяване.

Станете почитател на Класа