Физическата активност на децата не компенсира часовете пред екрана

Децата, които прекарват повече от два часа пред екрана на компютъра или телевизора, е по-вероятно да страдат от психологически затруднения, независимо колко са активни физически, съобщи esciencenews.com. Чрез проекта PEACH са изследвани повече от 1000 деца на възраст между 10 и 11 г., като е измервано времето, прекарано пред екрана, и психологическото им състояние. В допълнение е била отчитана уседналостта, или средната физическа активност. Психологическото състояние на децата е било оценено на базата на въпросници, които измервали техните емоционални, групови, поведенчески проблеми и хиперактивността им.
Резултатите показват, че повече от 2 часа на ден пред телевизора или компютъра са свързани с повишени нива на психологически затруднения, независимо от това колко време децата са били физически активни. Ограничаването на времето, което малките прекарват пред екрана, е може би важно условие за осигуряване на бъдещото им здраве.
Водещият автор на доклада д-р Анджи Пейдж от Бристолския университетски център за обучение, хранене и здраве заяви: “Малкото време, прекарано пред екрана, не е проблематично, но ние не можем да разчитаме, че физическата активност ще компенсира дългите часове пред телевизора или компютъра.“

Станете почитател на Класа