Ушите ни идентифицират по-добре от пръстите

Формата на ушите може да се окаже ново средство за идентифициране на хората по летищата, съобщи „Дейли телеграф“.
Оказва се, че ушите на всеки човек са с уникална форма и вече е разработена система, с която могат да се сканират. Допълнително може да бъде създадена база данни от ушните форми, за да могат хората да бъдат идентифицирани. Системата би могла да се използва за заснемане на пътници, докато преминават през паспортния контрол.
„Съществуват многобройни структури в ухото, които са уникални при всеки човек и могат да бъдат измерени, за да се използват за идентифициране“, твърди проф. Марк Никсън от Университета в Саутхемптън. „Много проблеми се появяват с биометричните данни, когато хората започнат да остаряват. Системите за разпознаване на лице се объркват от бръчки и други признаци на стареене, както и от промяна в изражението и дори от грим. Ушите обаче остаряват грациозно. Те нарастват пропорционално, а месестата част се издължава леко, но като цяло формата на ухото е завършена още при раждането“ обяснява още проф. Никсън.
По думите му пръстовите отпечатъци са най-добрата форма на идентифициране за момента, но при някои хора този метод не е достатъчно ефикасен. При хора, упражняващи определени професии – пекари и строители например, пръстовите отпечатъци не са толкова ясни. Според експертите в бъдеще вероятно ще се използва комбиниран метод за идентифициране.

Станете почитател на Класа