Вселената „обича“ галактики, подобни на нашия Млечен път

Галактики, подобни на нашия Млечен път, се формират лесно и те са най-големите спираловидни галактики във Вселената през последните 3,4 млрд. години, съобщи „Сайънс дейли“.
До този извод е стигнал проф. Камбиз Фатхи от Факултета по астрономия в Стокхолмския университет. Астрономите смятат, че галактиките се формират от сложно взаимодействие между процесите, които засягат не само звездите и газовете около тях, но и свръхмасивните черни дупки, както и вероятно мистериозната тъмна материя, обграждаща всяка галактика.
“Историята на формирането на галактиките може да ни подскаже местата във Вселената, където е вероятно да се зароди живот“, обяснява Камбиз Фатхи. Големи галактики като Млечния път плуват в „море“ от много на брой по-малки галактики и ги асимилират подобно на сливанията и придобиванията във финансовия свят. „Резултатите от нашето изследване показват, че спираловидните галактики като Млечния път се формират лесно и това са най-големите спираловидни галактики през последните най-малко 3,4 млрд. години“, посочва проф. Фатхи.

Станете почитател на Класа