Любовта облекчава болката колкото морфина

Силната романтична любов действа като лекарство, твърдят учените от Станфордския университет в Калифорния. Те установили, че тя може да облекчава болката също толкова ефикасно, колкото и морфинът, съобщи „Дейли телеграф“.
Страстните емоции в ранните етапи на една връзка блокират физическата болка, подобно на болкоуспокояващите лекарства, показва изследването на американските учени. Те тествали своята теория върху 15 жени и мъже, които били в ранен етап на интимната връзка. Докато доброволците наблюдавали снимка на своята половинка, контролирана от компютър топлинна сонда, поставена в ръката им, предизвиквала слаба болка. Участниците в проучването били изследвани с функционален магнитен резонанс, който показал, че любовните чувства, задействани от образа на снимката, действали като мощно обезболяващо. Опитът бил направен и със снимки на привлекателни познати на участниците, но в този случай не били наблюдавани същите положителни ефекти. Образите от скенера показали, че въздействието на любовта е сравнимо с това на морфина и кокаина, които задействат „центровете на удоволствието“ в мозъка.
“Когато хората са в тази страстна и всепоглъщаща фаза на любовта, настъпват значителни промени в тяхното настроение, което повлиява начина, по който усещат болката“, каза д-р Шон Макей, провел изследването. „Целта на изследването ни е да установим как „центровете на удовлетворението“ в мозъка влияят върху болката. Това са много дълбоки, стари системи в човешкия мозък, в които участва допаминът – основен невротрансмитер, влияещ върху настроението, удовлетвореността и мотивацията“, обяснява той.
По думите му неговият екип умишлено се е фокусирал върху ранните етапи на любовната връзка, когато хората са еуфорични, енергични и са обсебени от натрапчиви мисли за своите възлюбени – когато любовта прилича повече на пристрастяване. Затова учените предположили, че тези чувства вероятно са свързани със същите области от мозъка, които участват в наркоманиите.
Изследването установило, че ангажирането на вниманието с мисловни задачи също намалява болката, но по различен начин. На участниците били възложени мисловни упражнения, за да не мислят за болката. Учените установили, че и любовта, и ангажирането на вниманието действат срещу болката, но по съвсем различни начини. „Анестетичното действие на любовта е много повече свързано с центровете на удоволствието. Изглежда, тя е свързана с по-примитивни аспекти на мозъка и активира дълбоки структури, които вероятно блокират болката, подобно на наркотичните аналгетици“, обяснява съавторът на изследването д-р Джаред Янгър от Станфорд.

Станете почитател на Класа