Откриха защо храната в самолета е безвкусна

Нивото на шума, който чуваме на заден план, влияе върху вкуса на храната и усещането за хрупкавост, установиха учени, цитирани от Би Би Си.
Те извършили експеримент с доброволци, които били помолени със завързани очи да оценят колко сладка, солена, хрупкава и ароматна е храната, която поглъщат, докато били изложени на бял шум – шума, който включва звуци практически от всички честоти. Резултатите показват, че по-силният шум намалява усещането за сладко или солено, но за сметка на това храната се оценява като по-хрупкава.
Учените смятат, че това обяснява защо храната в самолетите ни се струва толкова безвкусна – феномен, който подтиква авиокомпаниите да предлагат силно подправени ястия. „Широко разпространено е мнението, че храната в самолетите не е много добра. Сигурни сме, че авиокомпаниите се стараят, и затова решихме, че трябва да има друга причина храната да е безвкусна. Шумът може да е виновникът за този ефект. НАСА дава на астронавтите храна с много силен вкус, защото вероятно по същата причина те не го усещат“, обясни Анди Удс от Университета в Манчестър. Според него този ефект се дължи на пониженото внимание – когато сме изложени на шум, той ни отвлича от храната, която ядем. Изследването показва още, че цялостната ни оценка за храната е свързана с това, до каква степен харесваме онова, което чуваме.

Станете почитател на Класа