Заснеха зрелищен сблъсък на астероиди

Телескопът „Хъбъл“ и сондата „Розета“ заснеха прашните отломки от сблъсък между два астероида, които се простират на стотици хиляди километри, съобщи Би Би Си. Американски и европейски учени съобщиха пред „Нейчър“, че скала с големина около 120 метра е в началото на този поток от отломки. Според данните от космическите апарати сблъсъкът е станал в началото на 2009 г. Колин Снодграс от института „Макс Планк“ в Германия, работил върху данните от „Розета“, смята, че събитието предлага уникална възможност на учените да изследват Слънчевата система. „Ако разгледате литературата върху „скорошни“ астероидни сблъсъци, ще откриете събития през последните милион години, докато в този случай ние наблюдаваме случващото се в момента“, каза Снодграс.
Сблъсъкът е станал извън орбитата на Марс, на стотици милиони километри от Земята. Първоначално учените смятали, че наблюдават комета с характерната опашка от лед и прах. Когато се вгледали по-отблизо обаче, астрономите забелязали, че липсва облакът от газ, който обгръща основната част на кометата, както и че обектът не се движи в посоката, нормална за тази част на Слънчевата система. „Хъбъл“ и „Розета“ установили какво всъщност представлява обектът – огромна скала, следвана от огромна диря отломки, откъснати от нейната повърхност след сблъсък с по-малък обект, който най-вероятно се е изпарил при удара.
Според Дейвид Джуит от Университета в Калифорния, проучвал данните от „Хъбъл“, изследването дава нов поглед върху поведението на астероидите след сблъсък и върху произхода на праха, преобладаващ в Слънчевата система.

Станете почитател на Класа