CO2 определя температурата на планетата

Водните пари и облаците са основните фактори за парниковия ефект на Земята, но температурата на планетата в крайна сметка зависи от атмосферните нива на въглеродния диоксид, показва ново проучване, цитирано от Ю Пи Ай.
Изследването, проведено от института за космически изследвания „Годард“ към НАСА, е фокусирано върху същността на парниковия ефект, който улавя и задържа инфрачервеното излъчване. Според учените некондензиращите парникови газове като въглеродния диоксид, метана, диазотния оксид, озона и фреоните са основните фактори в парниковия ефект. Без тях водните пари и облаците не биха могли да създадат механизмите, които ускоряват парниковия ефект.
Изследването показва, че въглеродният диоксид отговаря за 20% от парниковия ефект, заедно водните пари и облаците за 75%, а останалите газове и аерозоли – за другите 5%. Въпреки това ключовият фактор за поддържането на парниковия ефект на Земята е 25-процентният компонент от некондензиращи парникови газове, който включва въглеродния диоксид, поради което CO2 се оказва отговорен за 80% от процесите, които поддържат парниковия ефект.
При симулацията били изключени всички некондензиращи парникови газове и аерозоли. Учените установили, че без тяхното действие парниковият ефект на Земята би изчезнал бързо и планетата би замръзнала, което доказва, че водните пари не биха могли сами да поддържат парниковия ефект. Изследването ясно демонстрира директната връзка между повишаващите се нива на въглеродния диоксид и покачването на глобалните температури. Според учените изводът е, че CO2 действа като термостат при регулирането на температурата на Земята.

Станете почитател на Класа