Импулсивността може да се контролира

Импулсивното поведение може да бъде подобрено чрез трейнинги, като тези подобрения се маркират чрез специфични промени в мозъка. Това показва проучване на Канадския кралски университет, предадено от „Сайънс дейли“. Екип от учени начело с докторанта Скот Хейтън са открили област в мозъка, която контролира импулсивното поведение и механизма, който му влияе. Откритието може да има значителен принос към диагностицирането и лечението на различни разстройства и зависимости като алкохолизма и разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност ( ADHD).
“В класната стая децата често отговарят, преди да вдигнат ръка. С времето те се научават да мълчат и да вдигат ръка, докато учителят им позволи да отговорят. Ние искахме да разберем как това научаване възниква в мозъка“, заяви Хейтън. „Нашите проучвания ни показаха къде в мозъка се намира този тип задръжка на паметта и как е кодирана“. Екипът е обучавал плъхове да контролират импулсивните си реакции, докато не получат сигнал. Електрическите сигнали между клетките във фронталния лоб на мозъка стават по-силни, когато плъховете са се научили да контролират импулсите си. Това показва, че импулсивността е представена в специфична област на мозъка и се осъществява чрез промяна на комуникацията между невроните.
Деца, които трудно се научават да контролират реакциите си, често страдат от поведенчески проблеми, а те продължават и когато пораснат, казва проф. Села Олмстед. Тя отбелязва, че импулсивността е първична черта на много разстройства, включително на зависимостите, наднорменото тегло, ADHD и хазарта.

Станете почитател на Класа