Еволюцията зависи от разположението на гените в хромозомата

Разположението на един ген в хромозомата има голямо значение за еволюцията на чертите на организма, твърдят учени от Университета в Ню Йорк и Университета в Принстън, цитирани от „Сайънс дейли“. Според тяхното изследване еволюцията е не толкова функция на самата физическа черта, а по-скоро е резултат от това къде в генома се намират гените, които отговарят за тази черта.
Физическите черти като височината или цвета на очите се различават при отделните индивиди заради генетичния фактор. Докато тези черти могат да варират в широки граници, само няколко процеса могат да обяснят тези вариации – мутацията, естествения подбор и случайността.
Учените анализирали генома на червея Caenorhabditis elegans – първият животински вид, чийто геном бе напълно разкодиран. Те изследвали около 16 хиляди черти в зависимост от експресията на всеки ген. Част от резултатите били обяснени с мутацията и естествения подбор. За да обяснят останалите случаи, учените разгледали конструкцията на хромозомите и къде се разполагат различните гени. Учените открили, че гените, разположени в средата на хромозомата, е по-вероятно да доведат до генетична вариация при определени черти, отколкото онези, които се намират в краищата.

Станете почитател на Класа