Създадоха животни, "надушващи" светлината

Невробиолози от Университета в Харвард създадоха мишки, способни да „помиришат“ светлината, с което се надяват да открият повече за нервната основа на обонянието, съобщи „Физорг“.
Експериментът може да помогне на бъдещи изследвания на обонянието и сложните системи на възприятието, които не се поддават лесно на изучаване с традиционни методи. „Логично е да се изследва обонянието с помощта на миризми. Те обаче са толкова сложни химически, че е изключително трудно да се изолират нервните връзки, отговарящи за тях“, обяснява Венкатеш Мърти, професор по молекулярна и клетъчна биология в Харвард.
Мърти и неговите колеги използвали вместо това светлината, използвайки младия клон на науката оптогенетика, за да намерят отговор на въпроса как клетките в мозъка разграничават миризмите. Учените вкарали протеини, чувствителни на светлина, в обонятелните системи на животните, след което техните обонятелни вериги започнали да се задействат не от миризми, а от светлина. Така станало възможно да се изследва активирането на региона от мозъка, който приема информация директно от обонятелния орган. Тъй като количеството светлина може лесно да се контролира, учените успели да разработят серия от експерименти, стимулиращи специфични сетивни неврони. Станало ясно обаче, че пространствената организация на обонятелната информация в мозъка не обяснява напълно способността ни да усещаме миризми. Времевата организация на обонятелната информация дава допълнителна яснота по този въпрос. Новото изследване показва, че моментът на „подушването“ има голямо значение за това как се възприемат миризмите.

Станете почитател на Класа