Честите изпити подобряват способността ни да учим

Редовните изпити подобряват способността на мозъка да учи, откриха американски учени, цитирани от „Дейли телеграф“. Според тях подготовката за тестовете подобрява паметта, тъй като мозъкът се стреми към по-ефикасни начини за съхраняване и възстановяване на факти. При подготовката мозъкът обособява ключови думи, наречени посредници, които задействат определени спомени – процес, който ни помага да помним повече факти за по-дълго време.
„Практическите тестове, особено онези, които изискват възстановяване на запаметени данни, значително увеличават възможността да си спомним същата информация по-късно“, обясни д-р Катрин Роусън от държавния университет „Кент Стейт“ в Охайо. Според нея е учудващо, че след стотиците изследвания, проведени върху ефекта на тестовете върху ученето, се знае толкова малко в тази насока.
Д-р Роусън и бившата студентка от университета „Кент Стейт“ Мери Пик провели експеримент, който показал поне една причина, поради която тестовете помагат на паметта – те водят до използване на по-ефикасни кодиращи стратегии. Те използвали двойки думи на суахили и английски като „wingu – cloud” - облак. „За да научите тази дума, можете просто да я повтаряте отново и отново, но се оказва, че това не е особено ефикасна стратегия. По-добре е да се намери ключова дума, която свързва тази от чуждия език с тази на родния“, обяснява д-р Роусън. Думата „wingu” на суахили прилича на думата „wing” на английски, която означава крило – птиците имат крила, с които летят в „облаците“ - така думата „wing” става ключва дума за запомнянето на значението на „wingu” на английски.

Станете почитател на Класа