Глобалното затопляне прави мечките агресивни

Глобалното затопляне на планетата прави мечките по-агресивни, съобщава „Максисайънс“. Между април и септември най-малко 4 души са били убити, а 80 ранени от мечки в Япония. Тези животни обитават традиционно планините на архипелага, но в последно време все повече навлизат в населени места. На остров Хокайдо, където са две от жертвите, 400 мечки бяха застреляни от ловци тази година все близо до населени места. В префектурата на Фукишима 150 мечки бяха убити край градски зони.
Учените обясняват нашествието на огромните бозайници към хората с рекордните горещини в Япония това лято. Традиционните източници на храна на тези животни бяха засегнати от жегата и те се насочиха към земеделски и градски райони. Разширяването на зоната на строителство за сметка на горите също влияе на мечешкото преселване, но климатичните промени са определящи.
Арктическият регион, наричан „хладилника на планетата“, продължава да се затопля с безпрецедентна скорост, което засяга местните хора и екосистеми, както и климата в най-населените части от Северното полукълбо, твърдят учени от международен екип, цитирани от „Сайънс дейли“.
Според годишния доклад за Арктика в Гренландия са отчетени рекордно високи температури, топене на ледовете и намаляване на ледниковата площ. Морският лед в летния период продължава да намалява – ледената покривка това лято е била най-тънка след рекордната в това отношение 2007 г. и 2008 г. Снежната покривка на Арктика е била най-краткотрайна от 1966 г., когато за първи път се правят измервания. По-високите атмосферни температури в Арктика допринасят за промени в атмосферната циркулация както в Северната полярна област, така и в областите на средни географски ширини в Северното полукълбо. Данните от зимния сезон показват връзка между екстремните студове и снеговалежи в средните географски ширини и промените във ветровете в Арктика, свързани с фаза в Арктическата осцилация – периодичната смяна на посоката на ветровете и на атмосферното налягане.

Станете почитател на Класа