Привлекателността се определя в майчината утроба

Привлекателните хора имат всичко. Като деца те получават повече прегръдки и подаръци и по-малко наказания. В училище имат повече приятели и по-рядко са обект на тормоз. Като възрастни имат повече сексуални партньори, по-вероятно е да сключат брак, да имат добра работа и да получават по-висока заплата – с около 10% повече от хората с не толкова впечатляваща външност. Смята се, че привлекателните хора са по-здрави, по-умни, може да им се има доверие и ако влязат в политиката, е по-вероятно да спечелят избори. Защо обаче някои хора се възприемат като привлекателни, а други не? И защо еволюцията ни е довела дотам, че да възприемаме едни черти като привлекателни, а други не? Според ново изследване всичко това се дължи на окислителния стрес и антиоксидантите, пише „Индипендънт“.
Психолози са установили, че мъжете, които се възприемат като физически по-привлекателни от жените, имат по-ниски нива на маркерите за окислителния стрес, причинен от дисбаланса между свободните радикали и антиоксидантите. „Тези открития водят до няколко важни извода – те потвърждават идеята, че в резултат на еволюцията определени физически черти се смятат за по-привлекателни, тъй като се свързват с ниски нива на окислителния стрес“, обяснява психологът Стивън Гангестад, водил изследването.
Привлекателността отдавна предизвиква интереса на психолози, антрополози и учени, изследващи поведението. Според една теория възприемането на дадени черти като привлекателни еволюира с времето като начин за различаване на слабите и силните. Тази еволюционна теория е подкрепена от много изследвания, включително и такива, които показват, че бебетата предпочитат привлекателните лица. Изследванията показват, че хората, при които лявата и дясната страна на тялото са симетрични, се възприемат като по-привлекателни. При хората с променлива асиметрия някои части на тялото не са симетрични и според една теория това се дължи на „грешки“ в ключови фази от развитието. От еволюционна гледна точка такъв човек е по-малко здрав и силен и съответно по-малко привлекателен като потенциален партньор.
Според учените възможната причина за променливата асиметрия е излагането на окислителен стрес в утробата на майката, който оказва влияние върху развитието. Ембрионът има нужда от енергия, за да се развива правилно. Когато клетките използват кислорода, за да генерират енергия, те отделят свободни радикали. Това са нестабилни молекули, които могат да предизвикат химични реакции с други молекули, а това на свой ред да доведе до увреждане на клетката, известно като окислителен стрес. Свободните радикали могат да се контролират от антиоксидантите, но ако те преобладават, окислителният стрес може да увреди ДНК и тъканите. Окислителният стрес се смята за основната причина за мутациите, играе роля при стареенето и много болести, включително и рака. Повишеното производство на свободни радикали може да се задейства от много фактори. От значение са тютюнопушенето, инфекциите и други фактори по време на бременността, като диабет и наднормено тегло.
В новото изследване психолозите от Университета в Ню Мексико изследвали признаците на окислителния стрес при мъже на възраст между 18 и 38 години. Взети били предвид десет двустранни черти – широчината и дължината на ушите, широчината на китката и лакътя, дължината на четири от пръстите, както и широчината на глезена и стъпалото. На доброволците били направени и хормонални изследвания и такива за маркерите на окислителния стрес. Накрая група жени били помолени да определят доколко телата и лицата на същите мъже са привлекателни според тях. Както очаквали изследователите, резултатите показали, че мъжете, определени като привлекателни, имат ниски нива на окислителен стрес и по-симетрични тела.

Станете почитател на Класа