Защо жените живеят повече от мъжете?

Предишните обяснения, че мъжете живеят по-малко от жените, защото вършат физически по-тежка работа и имат рисково поведение като тютюнопушене и пиене, не могат напълно да обяснят разликата между половете, съобщи „Индипендънт“. Във Великобритания например на всеки 6 жени се падат 4 мъже на възраст 85 години, като съотношението се увеличава на на повече от две към едно при 100-годишните. Най-старата документирана жителка на Земята е французойката Жан Калман, която умира през 1997 г. на 122 години и 164 дни.
Отговорът на една от най-големите загадки на човешката биология може би се крие във факта, че женското тяло по-добре понася ежедневните задължения, които поддържат клетките живи и забавят стареенето – въпреки разпространеното вярване, че мъжете остаряват по-бавно от жените.
Проф. Том Къркууд от Университета в Нюкясъл вярва, че има все по-убедителни доказателства, че клетките при мъжете са генетично програмирани да не издържат толкова дълго, за разлика от тези в женското тяло. Теорията за „заменимото тяло“ твърди, че въпреки че гените са безсмъртни и могат да живеят вечно, ако непрекъснато се предават на следващото поколение, тялото е заменимо, защото е проектирано да живее само толкова, колкото е необходимо, за да бъде средство за пренасяне на гените към следващото поколение.

Станете почитател на Класа