Пчелите решават сложни математически задачи по-добре от компютър

Пчелите могат да решават сложни математически задачи, с които компютрите не се справят с дни, показват изследвания, цитирани от „Дейли мейл“.
Малките насекоми успяват да намерят най-краткия възможен маршрут между цветя, открити в случайна последователност. Така те са способни да решат „задачата на пътуващия търговец“ за разлика от всички други животни с изключение на хората. Класическата главоблъсканица представлява намирането на най-краткия маршрут, позволяващ на пътуващия търговец да се отбие на всички места, които трябва да посети. Компютрите решават тази задача, като сравняват дължината на всички възможни маршрути и избират най-краткия от тях. Пчелите успяват да решат същата задача с помощта на мозък колкото семе. „Пчелите, които събират цветен прашец, решават задачата на пътуващия търговец всеки ден. Въпреки размера на мозъка им пчелите са способни на невероятни постижения. Те трябва да достигнат до много цветя и тъй като използват доста енергия, за да летят, е необходимо да намерят най-краткия маршрут, който ограничава летенето до минимум“, обяснява д-р Найджъл Рейн от университета "Роял Холоуей" в Лондон.
Екипът на д-р Рейн използвал компютърно контролирани изкуствени цветя, за да изследва поведението на пчелите. Учените искали да разберат дали пчелите ще следват прост маршрут, определен от последователността, в която откриват цветята, или ще търсят най-краткия път. След като изследвали разположението на цветята, пчелите бързо определяли кой е най-прекият маршрут до тях, за да спестят време и енергия. Според учените изследването има приложения и в човешкия свят. Съвременният живот зависи от мрежи като уличния трафик, интернет и вериги за доставки. Ако учените успеят да разгадаят как пчелите решават задачата на пътуващия търговец с толкова малък мозък, вероятно ще могат да бъдат разработени начини за улесняване на тези ежедневни връзки.

Станете почитател на Класа