НАСА ще праща астронавти с еднопосочен билет до Марс

Американската космическа агенция НАСА активно изследва възможността за колонизиране на други светове, като Червената планета например, в рамките на амбициозен проект, наречен Hundred Years Starship, съобщи „Дейли мейл“.
Заселниците ще получават провизии от Земята, но ще тръгнат, след като им бъде обяснено, че връщането ще бъде твърде скъпо и целта им ще бъде да започнат да се справят без доставки от нашата планета възможно най-бързо.
Директорът на изследователския център Ames на НАСА Пийт Уордън разкри, че неговият център е получил 1,6 млн. долара, за да започне работата по проекта. Изследователският екип е получил допълнителни 100 хиляди долара от НАСА. Уордън обяви, че се надява да бъдат привлечени милиардери за създаването на фонд за финансирането на Hundred Years Starship. Той обясни, че е цената на еднопосочното пътешествие до Марс би могла да достигне 10 млрд. долара.
В зависимост от позицията на Марс в орбитата му около Слънцето разстоянието между Червената планета и Земята варира между 55 и 400 милиона километра. Според експерти ракета с ядрено гориво би могла да измине разстоянието до Марс за около четири месеца. Въпреки че от всички планети в Слънчевата система на Марс е най-вероятно да има големи количества вода, той е неприветливо място за живот. Температурите в някои райони падат до много под нулата, а разредената атмосфера е съставена най-вече от въглероден диоксид, поради което доставките на кислород ще бъдат задължителни.
Според Уордън новите технологии, като синтетичната биология и измененията в човешкия геном, могат да помогнат за осъществяването на мисията. Той смята, че е необходимо първо да бъдат посетени марсианските луни, откъдето да се извършат подробни изследвания на планетата, което би могло да стане до 2030 г.

Станете почитател на Класа