Устройство ще записва и тълкува сънищата ни

Американски учен е на път да разработи електронно устройство, с което да записва и интерпретира сънищата, съобщи Би Би Си.
В сп. „Сайънс“ д-р Моран Керф обяви, че е създал система, способна да записва мозъчна активност на високо ниво. Неговата цел е да разбере как и защо хората сънуват. От векове насам хората са запленени от сънищата и тяхното значение. В древен Египет те са се смятали за послания от боговете. Тълкуването на сънищата се използва от психолозите като инструмент за изследване на подсъзнанието. Единственият начин за интерпретиране на сънищата обаче е самите хора да разкажат за обекта на техния сън, след като са се събудили.
Крайната цел на проекта на д-р Керф е да разработи система, която ще помогне на психолозите да потвърждават спомените на хората за техните сънища с електронна визуализация на мозъчната активност.
„Няма точен отговор на въпроса, защо хората сънуват. Една от загадките, на които искаме да дадем обяснение, е кога точно се ражда сънят“, обясни д-р Керф.
Първоначалното му изследване води до извода, че активността на индивидуалните неврони е свързана със специфични предмети или понятия. Той открил например, че когато един от доброволците, участвали в изследването, мислел за Мерилин Монро, се активирал определен неврон. Докато показвали различни образи на участниците, д-р Керф и колегите му успели да идентифицират неврони за широк кръг от предмети и понятия, които те използвали, за да създадат база данни за всеки доброволец. Така според д-р Керф чрез наблюдението на това, кои точно неврони се активират и кога се случва това, е възможно да се прочетат мислите на всеки човек. Той признава, че от това просто наблюдение до създаването на устройство за улавяне на сънища ще минат години. Следващата фаза ще бъде наблюдението на мозъчната активност на доброволци по време на сън. Изследователите ще могат да идентифицират само онези предмети или понятия, които съвпадат с наличните в тяхната база данни. Тези данни обаче могат да се обогатяват, например докато доброволецът гледа филм. Според д-р Керф един ден би било възможно да се четат мислите на хора, които са в кома.

Станете почитател на Класа