Около всяка четвърта звезда гравитира подобна на Земята планета

Броят на планетите-близнаци на Земята в нашата галактика може да се окаже много по-голям, отколкото се смяташе досега. Около почти всяка четвърта звезда, чиито параметри са подобни на тези на Слънцето, обикаля планета, подобна на Земята, съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. „Сайънс“.
Андрю Хауърд от Университета на Калифорния в Бъркли и неговите колеги наблюдавали движението на 166 подобни на Слънцето звезди, разположени в радиус от 80 светлинни години от Земята, с помощта на обсерваторията Кек на Хаваите. Изучаването на отклоненията в техните движения позволило на учените да определят дали около тях обикалят планети и каква е тяхната маса. След това те се опитали да разберат как се променя броят на планетите в зависимост от масата. Получените резултати показват, че броят на планетите се увеличава с намаляването на тяхната маса. Екстраполацията на получената закономерност показва, че 23% от звездите имат планети, близки по маса до Земята – от 0,5 до 2 земни маси.
От 100 подобни на Слънцето звезди, една или две имат планети с размерите на Юпитер, шест – такива с размерите на Нептун, и около 12 имат планети с маса от три до десет пъти по-голяма от тази на нашата планета. Тъй като в изследването са взети предвид само планети, намиращи се сравнително близо до своята звезда – не повече от четири средни дистанции между Земята и Слънцето – е възможно подобни планети да се срещат и по-често. Някои от тях могат да се окажат и в „зоната на живота“ - на такова разстояние от своята звезда, че на повърхността на планетата да може да съществува вода в течно състояние – главното условие за наличието на живот.

Станете почитател на Класа