Откриха гена на либералите

Хората с леви убеждения може би дължат политическата си позиция на „гена на либералите“, смятат американски учени, цитирани от „Дейли телеграф“.
Изследването стига до извода, че някои хора имат вродени предразсъдъци срещу консервативното мислене, които са независими от тяхното образование или възпитание. Ефектът е предизвикан от невротрансмитер в мозъка, наречен DRD4. Хората, които са по-отворени и дружелюбни, обикновено търсят приятели с оригинални виждания и формират нетрадиционни политически възгледи, смятат учените от университетите в Калифорния и Харвард. Изследването, в което са участвали 2000 американци, стига до извода, че онези с определен вариант на DRD4 търсят новото и различното в хората и начина на живот. Това от своя страна ги предразполага към по-либерални политически настроения, смятат учените. Тяхното изследване показва, че възрастта, етносът, полът и културата нямат такова влияние, както въпросния ген.
DRD4 се контролира от допамина, който засяга начина, по който мозъкът се справя с емоциите, удоволствието и болката, поради което може да оказва влияние върху личностните характеристики.
„Либералните възгледи са резултат от взаимодействието на два фактора – генетичното предразположение и многото приятели в ранната младост“, смята професор Джеймс Фоулър от Университета в Калифорния. Според него изследването доказва, че политическите пристрастия не се формират единствено в резултат от социалната среда.

Станете почитател на Класа