Синята светлина бори зимната депресия

С идването на зимата и намаляването на светлата част на деня настроението ни може също да бъде помрачено. Лишаването от слънчева светлина води до летаргични настроения и раздразнителност, а при някои хора може да предизвика състоянието, известно като сезонно емоционално разстройство, или зимна депресия. Организмът обаче няма нужда от каквато и да е светлина. Докато дневната светлина като цяло е благотворна, различните цветове светлина влияят на тялото по различен начин. Светлината от зелената част на спектъра е важна за зрението например, докато синята светлина влияе главно на съзнанието, включително и на настроението. В действителност въздействието на синята светлина върху настроението ни може да се окаже много по-силно, отколкото се смяташе досега, съобщава Си Ен Ен. Според новото изследване синята светлина може би има ключова роля в способността на мозъка да обработва емоциите.
Въпреки че изследванията са още в начален етап, резултатите показват, че ако прекарваме повече време на синя светлина, а не на бялата светлина, която повечето електрически крушки излъчват, бихме могли да се чувстваме по-добре в зимните месеци. Светлината оказва влияние върху хормоните като мелатонина и върху хранителните вещества като витамин D, но има сериозно въздействие върху тялото, съзнанието и поведението.
Досегашни изследвания са показали, че синята светлина повишава будността и умствената дейност, но учените все още не са установили какво я прави по-различна от червената, зелената или бялата светлина. Новото проучване дава някои отговори на този въпрос. В изследването са участвали 17 доброволци, събрани в слабо осветена лаборатория и изложени на 40-секундни редуващи се изблици на синя и зелена светлина с периоди на тъмнина между тях. Едновременно със светлината на участниците били пускани записи на гневна или неутрална реч с цел провокиране на емоционална реакция. С помощта на мозъчен скенер учените установили, че синята светлина стимулира и засилва връзките между областите в мозъка, участващи в обработването на емоциите и речта. Учените предполагат, че мозъчната реакция, свързана със синята светлина, вероятно помага на хората да се адаптират към емоционалните предизвикателства по-лесно, което може да помогне за регулирането на настроенията в дългосрочен план.

Станете почитател на Класа