Създадоха човешки черен дроб в лаборатория

Американски учени създадоха действащ човешки черен дроб с размерите на орех, съобщи „Индипендънт“.
„Развълнувани сме от възможностите, които това изследване предоставя, но трябва да подчертаем, че сме в много ранен етап и много технически препятствия трябва да бъдат преодолени, преди пациентите да могат да се възползват от него“, каза проф. Шей Сокър от института по регенеративна медицина „Уейк Форест“ в Северна Каролина. Той обясни още, че е необходимо да се намери начин как да бъдат отглеждани милиарди чернодробни клетки наведнъж, за да се създаде достатъчно голям черен дроб, но и да се установи дали тези органи са безопасни за пациентите.
Изследването вдъхна нови надежди за създаване на органи по поръчка и предизвика негодуванието на противниците на изследванията със стволови клетки. Същата технология, за която ще са необходими най-малко пет години, за да стигне от лабораториите до болниците, открива възможности за създаването на други органи за трансплантация, включително бъбреци и панкреаси, за пациенти, които имат възможност да дарят стволови клетки. Изкуствено създадените черни дробове могат да бъдат трансплантирани или да се използват за тестване на безопасността на експериментални лекарства. Така ще може да се имитира по-точно лекарственият метаболизъм в човешкия черен дроб, който трудно може да се възпроизведе в животински модели, смятат учените.
Техниката включва отстраняването на чернодробни клетки от животински органи, от които се оставят само колагеновото „скеле“ и кръвоносните съдове. Те се „засяват“ с незрели човешки чернодробни клетки. Колагеновото скеле им дава форма и структура, а кръвоносните съдове, прикрепени към „биореактор“, предоставят кислород и хранителни вещества, и отвеждат отпадъчните продукти. Създадените в лаборатория черни дробове, захранвани с биореактор в продължение на седмица, започнали да растат и да действат подобно на истинските човешки органи.
Учени от Масачузетската многопрофилна болница в Бостън използваха по-рано тази година подобно скеле, за да създадат миниатюрен черен дроб за присаждане на лабораторни животни.

Станете почитател на Класа