Сънят е най-доброто средство за намиране на решения

Поговорката, която гласи, че утрото е по-мъдро от вечерта, вече има и научно обяснение. Според холандски експерти сънят може да се окаже действително най-доброто средство за взимане на правилното решение на даден проблем, съобщава „Дейли телеграф“.
Дистанцирането от проблема за няколко минути или дори отлагането на въпроса за следващия ден помага на мозъка да изработи най-доброто решение, сочат резултатите от изследването. Експериментът на учените показал, че хората, които съзнателно се опитват да намерят решение на труден въпрос, е по-вероятно да стигнат до грешен отговор, в сравнение с онези, които го оставят на заден план. В рамките на теста студенти били помолени да изберат най-добрите модели от четири въображаеми марки автомобили. Всеки от тях имал 12 различни характеристики, но две от тях имали по-добра стабилност на пътя и били по-икономични. След като се запознали с характеристиките на автомобилите, част от студентите били помолени да направят своя избор веднага. Втората група участници били ангажирани с втори тест, който имал за цел да ги разсее за пет минути, преди да вземат решение. Резултатите показали, че участниците във втората група имали много по-голям шанс да направят най-добрия избор.
Според холандските експерти това е така, защото подсъзнанието има време да претегли всички плюсове и минуси. „Отлагането“ на избора може да се окаже полезно и за хората, които се колебаят, преди да предприемат сериозно финансово обвързване като купуването на дом например. „Подсъзнателното мислене често води до по-добри решения от избора на момента. Въпреки че нашите участници нямаха възможност да премислят своя избор до сутринта, ползата от отлагането е видима. Допълнителното време ни позволява да разграничим важните от несъществените аспекти“, обяснява психологът Мартен Бос, водил изследването в Университета на Радбоуд.

Станете почитател на Класа