Алкохолът е по-опасен от хероина

Алкохолът е по-опасен от хероина или крека, показва изследване на британски учени, цитирано от Би Би Си.
В доклада се класифицират 20 наркотика по 16 показателя за вреда за потребителите и обществото. Тютюнът и кокаинът са определени като еднакво вредни, докато екстази и ЛСД са сред най-малко вредните според изследването. Всъщност вредите от приемането на екстази се оценяват на една осма от вредите, причинени от алкохола.
Всеки от наркотиците е класифициран според психическата и физическата вреда, пристрастяването, престъпността и загубите за икономиката и обществото. Според доклада хероинът, крекът и метиламфетаминът са най-опасните наркотици за употребяващите ги, но алкохолът, хероинът и крек-кокаинът са най-вредни за околните. Когато точките от двата вида вреда били събрани, алкохолът се оказал най-опасният наркотик, следван от хероина и крека, и три пъти по-опасен от кокаина и тютюна. „Нашите открития подкрепят предишни изследвания във Великобритания и Холандия, които потвърждават, че сегашната система за класификация на наркотиците няма много общо с доказателствата за вредите“, се казва в доклада.
Съавтор на изследването е професор Дейвид Нът, бивш съветник на британското правителство по въпросите на наркотиците, който бе уволнен миналия октомври заради твърде либералната си позиция по отношение на канабиса. Проф. Нът не се отказа от дебата за наркотиците след уволнението му, а сформира Независима научна комисия за наркотиците, която има за цел да изследва въпроса без политическа намеса, коментира Би Би Си.

Станете почитател на Класа