НАСА ще спести милиарди, ако прати хуманоиден робот на Луната

За по-малко от 200 милиона долара, заедно с 250 милиона долара за космическа ракета, инженерите на НАСА и Космическия център в Хюстън твърдят, че могат да изпратят на Луната хуманоиден робот, съобщава „Ню Йорк таймс“.Според тях това ще бъде постигнато за 1000 дни. Вестникът припомня, че за сумата от 150 милиарда долара НАСА бе готова отново да изпрати астронавти на Луната, но администрацията на Обама отсъди, че е много скъпо, и през септември Конгресът реши да отмени програмата.
Сръчен хуманоиден робот – поне в горната си част, вече съществува – това е „Робонот 2“, разработен от НАСА и „Дженеръл моторс“. Той е на борда на совалката „Дискавъри“, която трябва да излети днес. След като пристигне на Международната космическа станция, „Робонот 2“ ще бъде първият хуманоиден робот в Космоса и ще помага в домакинската работа на МКС. Той ще покаже на НАСА дали астронавтите и роботите могат да работят заедно. В бъдеще усъвършенстван „Робонот“ може да излезе на разходка и в открития Космос.
„Проект М“ е част от друга инициатива на НАСА. Тя включва разработване на ракетни двигатели, използващи течен кислород и метан – евтино и нетоксично гориво, както и автоматична система за приземяване, която да избягва скали, урви и други препятствия.
Инициаторите на проекта смятат, че един робот на Луната ще разпали въображението на студентите така, както кацането на „Аполо“ на лунната повърхност вдъхнови поколения учени и инженери преди 40 години.
Учените може и да гледат към Луната, но след като президентът Обама заяви през април: „Ние вече сме били там“, перспективите за изпращане на робот на Луната са в най-добрия случай несигурни, коментира изданието.
Колебанията около „Проект М“ са част от многото продължаващи дебати относно бъдещето на американската космическа агенция. Какво трябва да прави НАСА, когато няма достатъчно пари за всичките й дейности? Кой е най-добрият начин за напредък в космическите технологии. И вземайки пред вид цената и опасностите, дали е важно да се изпращат хора в Космоса?

Станете почитател на Класа