Отново отложиха изстрелването на "Дискавъри"

Последната мисия на космическата совалка „Дискавъри“ бе отложена за пореден път с 24 часа заради технически проблем, съобщи space.com.
Мениджърите на мисията на совалката решиха във вторник вечерта да отложат планираното за вчера изстрелване на „Дискавъри“ за 21.29 часа тази вечер българско време.
Отлагането на мисията се наложи заради проблем с регулатор на един от двигателите. Двигателните регулатори представляват компютри, които определят функциите на трите основни двигателя на совалката. Всеки основен двигател има по два регулатора – един главен и един резервен. По време на проверките на совалката във вторник вечерта резервният регулатор на третия основен двигател на „Дискавъри“ не се включил по план. Освен това при проверката бил регистриран и друг технически проблем.
Решението за изстрелването на „Дискавъри“ днес не бе окончателно и ще зависи от адекватната оценка на открития проблем.
Изстрелването на совалката, предназначена да достави резервни части и нов робот на Международната космическа станция, вече бе отложено с два дни заради други технически проблеми, които са отстранени. Друг фактор, който може да попречи на планираното изстрелване днес, е времето. Прогнозите вчера даваха слаби шансове за добро време в часа на полета – възможността за лошо време, което да предизвика ново отлагане, бе 70%.
НАСА ще има възможност да изстреля „Дискавъри“ до 7 ноември. Ако полетът не се осъществи до тази дата, заради позицията на Слънцето космическата агенция ще трябва да изчака до 1 декември за нов опит.

Станете почитател на Класа