Откриха центъра на манипулацията в мозъка

Способността ни да проектираме собствения си образ в мислите на другите се оказва свързана с отделна форма на мозъчна активност, сочи проучване, цитирано от Би Би Си.
Американски екип от учени използвали ядрено-магнитен резонанс, за да наблюдават мозъчната активност на хора, участващи в стратегически игри. Резултатите от тестовете показват, че при участниците, опитали се да измамят своите опоненти, се наблюдава уникална мозъчна активност.
“Нашата цел е да изследваме начина, по който ние мислим как другите хора мислят за нас“, обяснява Рийд Монтаг от медицинския университет „Бейлор“ в Хюстън, който е съавтор на изследването. По време на интервю за работа например ние казваме определени неща, за да манипулираме собствения си образ в представата на интервюиращия, казва още Монтаг.
За целите на изследването учените помолили 76 доброволци да участват в стратегическа компютърна игра. По време на играта „купувачите“ трябвало да предадат информация за характеристиките на даден предмет на „продавачите“, за да купят предмета на възможно най-ниска цена. Учените установили, че около 11% от играчите умишлено се опитвали да измамят опонентите си, като ги накарат да повярват, че са искрени, и да извлекат по-голяма печалба. Според учените изследването е важна стъпка към разбирането на някои умствени заболявания като аутизъм. Подобен експеримент с такива пациенти би могъл да помогне много на учените да разберат повече за тези заболявания.

Станете почитател на Класа