"Космическа ограда" ще ни пази от отломки в околоземната орбита

Военновъздушните сили на САЩ разглеждат възможността за създаването на „Космическа ограда“ - наземен комплекс от радари, които ще следят за космически отломки в околоземната орбита, съобщиха „Спейс дейли“ и лента.ру. Радарите ще използват честоти в късовълновия диапазон, които ще им позволяват да следят движението на космически отпадъци с много малки размери. Точният брой на радарите все още не е известен, тъй като общата конструкция на комплекса не е разработена в детайли. Въпреки това радарите трябва да покриват практически цялата небесна сфера. Общата стойност на проекта е над 3,5 милиарда долара, а завършването му се планира за 2015 г.
Програмата „Космическа ограда“ ще предоставя навременна оценка на космическите събития, обяснява програмният директор Линда Хейнс. По думите й така ще бъде намален рискът от сблъсък или атака и ще се подобри сигурността на полетите.
С разрастването на космическите изследвания и пускането на все повече космически апарати в околоземната орбита се увеличава и количеството космически боклук. Според някои оценки в момента около нашата планета обикалят повече от 1200 извадени от строя съоръжения. Освен това в Космоса се носят и огромно количество отломки от спътници и ракетни степени. Космическият боклук заплашва работещите апарати, както и Международната космическа станция. Астронавтите на борда на МКС често се налага да извършват маневри, с които да се отклоняват от потенциално опасни фрагменти. По оценки на руски експерти до 2020 г. пазарът на почистването на космическите отломки ще достигне 3 милиарда долара.

Станете почитател на Класа