Пращат мобилен телефон в Космоса

Британски инженери планират да изпратят мобилен телефон в Космоса, съобщи Би Би Си. Екип от британската компания Surrey Satellite Technology Limited в Гилфорд иска да провери дали съвременните мобилни телефони могат да функционират в най-суровите условия. Телефонът ще работи с операционна система Android, но точният модел на устройството засега не е обявен. Той ще се използва за контролирането на 30-сантиметров сателит и за заснемане на Земята по време на мисията по-късно през годината.
Въпреки че мобилни телефони вече са летели на голяма надморска височина с помощта на балони, за първи път подобно устройство ще бъде изпратено в орбита на неколкостотин километра над повърхността на планетата.
„Съвременните смартфони са невероятни. Те са оборудвани с процесори, работещи на 1GHz тактова честота, имат голямо количество флаш памет. На първо място, искаме да видим дали телефонът ще работи на тази височина. И на второ – дали може да поеме контрола над сателит“, коментира мениджърът на проекта Шон Кениън.

Станете почитател на Класа