Предлагат генна терапия за лечение на Паркинсон

Лечението на Паркинсон с генна терапия се оказа успешно, показват клинични проучвания на американски учени, съобщи Би Би Си. Болестта предизвиква неконтролирано треперене, скованост и трудноподвижност, тъй като част от мозъка умира. Проучване, публикувано в thelancet.com, твърди, че използването на вирус за добавяне на гени към мозъчните клетки е намалило симптомите при половината пациенти, страдащи от болестта. Във Великобритания заболяването засяга 120 000 души, по-голямата част от които са над 50-годишна възраст.
Пациентите с Паркинсон са с намалени нива на химикала GABA в частта от мозъка, наречена субталамично ядро. Учените са създали вирус, който „инфектира“ клетките с ген, за увеличаване на производството на GABA.
При проучването на 22 пациенти вирусът бил инжектиран в мозъка, а 23 болни били подложени наужким на хирургическа намеса, за да мислят, че са инжектирани с вируса. Моторните функции на всички, участвали в проучването, били наблюдавани в продължение на 6 месеца. Пациентите, преминали през генна терапия, показали 23,1% подобрение на моторните си способности, докато при другите процентът на подобрение бил 12,7.
Авторите на проучването твърдят, че то „предлага нова алтернатива на конвенционалната фармакология или хирургическото лечение“.
Проф. Николас Мазаракис, специалист по генна терапия в Импириъл колидж в Лондон, заяви, че резултатите от проучването са „много окуражаващи“.
„Тези резултати трябва да бъдат приети внимателно, тъй като разликата между пациентите, лекувани с вируса, и тези, на които е дадено плацебо и които са подобрили моторните си функции, е само 10,4%“, добави той.
Съществува известно безпокойство относно сигурността на генната терапия, тъй като има случаи на поява на левкемия след подобно лечение във Франция.

Станете почитател на Класа