Откриха генетичните мутации, причиняващи остра миелоидна левкемия

Учени от института „Сангър” към фондация „Уелкъм тръст” откриха три групи мутации, които могат да предизвикат остра миелоидна левкемия – рак на белите кръвни телца, съобщи Би Би Си.
Те смятат, че техните изследвания върху лабораторни животни могат да помогнат за създаването на нови начини за лечение. При острата миелоидна левкемия костният мозък, който произвежда кръвните клетки, започва да създава незрели бели кръвни телца, което изменя баланса в кръвта. Тъй като белите кръвни клетки не са напълно развити, те не могат да се борят с инфекции, а червените кръвни телца, които транспортират кислорода в тялото, са твърде малко. Болестта може да доведе до фатален край за седмици, ако не се лекува.
Най-често срещаната мутация, свързана с този вид рак, е на гена Npm1. Като активирали този ген в кръвните клетки на мишки, учените успели да покажат, че той засилва способността на клетките да се обновяват, което е признак за рак. Само една трета от животните обаче развили левкемия, поради което учените направили заключението, че и други мутации играят роля. Те открили още два вида мутации, едната от които засяга клетъчното делене и растежа, а другата изменя околната среда на клетката.

Станете почитател на Класа