„Месинджър“ прати първата си снимка на Меркурий

Космическият апарат „Месинджър“ изпрати във вторник първата си снимка на Меркурий, навлизайки в орбитата на най-близката до Слънцето планета на 17 март след шестгодишно пътешествие. Снимката показва част от повърхността на Меркурий, която до този момент не беше забелязана от космическите сонди, се казва в съобщението на американската космическа агенция НАСА, която разпространи снимката вчера. Тя показва широкия 85 км кратер, наречен Дебюси, в южното полукълбо на планетата – район, който никога не е бил наблюдаван отблизо, и за който се смята, че може да съдържа лед в областите, намиращи се в постоянна сянка. Първата снимка, направена от „Месинджър“, бе последвана от 363 други в рамките на шест часа.
„Целият екип, работещ с „Месинджър“, е развълнуван, че проверката на апарата и инструментите на борда върви по план“, обясни главният изследовател Шон Соломон от института „Карнеги“ във Вашингтон.
„Първите образи от орбита и първите измервания, направени от други инструменти на „Месинджър“, са само началото на потока от нова информация, който очакваме през тази година“, каза още той.

Станете почитател на Класа