Откриха "близнак" на Млечния път

Астрономи откриха в центъра на най-близката до нашата галактика близнак на Стрелец А* - ярък източник на радиоизлъчване, който се намира в центъра на Млечния път и където най-вероятно има свръхмасивна черна дупка, съобщи „Дейли мейл“.
Учените изследвали спираловидната галактика NGC 253 с помощта на телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили и космическия телескоп на НАСА „Хъбъл“. Според Андреа Гез – професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, наблюденията показват, че черната дупка се е образувала преди милиарди години, вероятно при колапса на много масивни звезди в края на техния жизнен цикъл, които заедно са създали единен свръхмасивен обект.
Астрономите от години предполагат, че в центъра на Млечния път, на около 26 000 светлинни години, се намира гигантска мистериозна сила, но досега не беше ясно какво точно представлява тя. Изследването на Гез се фокусира върху произхода и ранния живот на звездите и планетите и върху разпределението и естеството на материята в нашата галактика. С помощта на нови технологии, с които може да се надникне в сърцето на галактиката, наблюденията на Гез доказват, че десетки звезди обикалят бързо около обекта, който може да бъде единствено черна дупка. Тя обаче не е съвсем обикновена черна дупка, която се появява, когато една звезда експлодира и умре, а е стотици хиляди пъти по-мощна свръхмасивна черна дупка.
От 1995 г. Андреа Гез използва 10-метровия телескоп „Кек“ - най-големия оптичен инфрачервен телескоп в света, за да наблюдава движението на 200 звезди, намиращи се близо до галактическия център. 20 звезди, които са близо до центъра, обикалят около черната дупка със скорост, 10 пъти по-висока от скоростта, с която звездите обикновено се движат. Нейните открития, заедно с работата на учените, изучаващи други галактики, позволяват на астрономите да направят извода, че повечето, ако не и всички стотици милиарди галактики във Вселената, имат свръхмасивни черни дупки в своя център. Освен това астрономите са открили, че масата и естеството на черните дупки зависи от размера и строежа на заобикалящите ги галактики.

Станете почитател на Класа