Животът на Земята се зародил от междузвездна отрова

Отровният химикал формалдехид може да е помогнал за създаването на органичните съединения във Вселената, които са дали началото на живота, показва ново изследване, цитирано от „Фокс нюз“.
Формалдехидът, който се състои от въглерод, водород и кислород, е молекула, често срещана в Слънчевата система. Тя е известна и на Земята заради употребата си за балсамиране и запазване на биологични експонати. Органичните молекули, които съдържат водород, се срещат в твърда форма както на комети, така и на астероиди. Учените отдавна се опитват да разберат как тези компоненти, които са градивните единици на живота на планетата, са възникнали. Сега изследователите смятат, че може би те са се образували от формалдехида в първичната Слънчева система.
“Може би дължим нашето съществуване на тази планета на междузвездния формалдехид, който по ирония на съдбата е отровен за живота на Земята“, обяснява изследователят Джордж Коуди от Геофизичната лаборатория в Научния институт „Карнеги“ във Вашингтон.
Коуди и неговите колеги – Коунъл Алекзандър и Лари Нитлър – изследвали метеоритите, на които има въглерод, наречени въглеродни хондрити, за да се опитат да намерят отговор на загадката откъде са дошли тези органични съединения. За да проверят хипотезата, че формалдехидът е изиграл роля, учените използвали химична реакция, която би могла да създаде тези съединения с помощта на формалдехид като начален компонент. Те оставили реакцията да протича в лаборатория, след което изследвали резултатите. Получените органични компоненти приличали на тези, открити на въглеродните хондрити, както и на други първични материали в Слънчева система, като пробите, взети от кометата 81P/Wild 2 по време на мисията „Стардъст“ на НАСА, а и на междупланетарните прашни частици, които вероятно идват от астероиди и комети. Тъй като тази химична реакция може да е възникнала спонтанно, като се имат предвид данните, с които учените разполагат за ранната Слънчева система, изглежда напълно възможно тя да е произвела много от първоначалните органични съединения в близкия Космос.

Станете почитател на Класа