"Кеплер" засече неочаквано тиха звездна система

Грациозният танц между три от звездите, наблюдавани от космическия телескоп „Кеплер“, привлече вниманието на астрономите, тъй като не е съпътстван от обичайната музика, съобщи Би Би Си.
Повечето звезди излъчват силни звукови колебания, породени във вътрешността им, а „Кеплер“ е способен да засича излъчваната в резултат на тези колебания светлина. Астрономите обаче забелязали червен гигант, който се оказал необичайно тих. Около звездата HD181068A кръжат две по-малки червени джуджета, които в същото време се въртят и едно около друго.
Науката, която изследва звуците във вътрешността на звездите, се нарича астросеизмология. В отделен доклад, публикуван в сп. „Сайънс“, са описани данните за „звездотресенията“ на над 500 звезди, събирани от „Кеплер“. Съвършената оптика на телескопа е в състояние да улови дори много слаби изменения в яркостта на звездите. С помощта на данните, предоставени от „Кеплер“, учените могат да уточнят масата и размера на изследваните звезди, както и химическия им състав.
Учените обаче са озадачени от необикновения случай на тройната система HD181068 и най-вече от тишината на червения гигант в центъра й, тъй като всички червени гиганти обикновено пулсират. Засега най-приемливото обяснение на този феномен е, че гравитационните сили между трите звезди водят до отслабването на колебанията на повърхността на червения гигант. Възможно е и обаче при изгарянето на водорода в звездата HD181068A и превръщането й в червен гигант тя да е прехвърлила част от своята материя върху другите две звезди, което на свой ред да влияе на способността й да пулсира.

Станете почитател на Класа