Въглеродните емисии увеличават сенната хрема в Европа

Емисиите на въглероден диоксид предизвикват увеличаване на нивата на цветния прашец в европейските градове, съобщи Би Би Си, позовавайки се на изследване, проведено в 13 страни от Стария континент.
Изследователите анализирали нивата на цветния прашец от над 20 вида растения и дървета. Те установили, че много от тях, включително някои от онези, които предизвикват алергии като сенната хрема, са свързани с покачващите се нива на въглеродния диоксид. Случаите на сенна хрема и други алергии в Европа се увеличават. Само във Великобритания случаите на алергични ринити, в които се включва и сенната хрема, са се увеличили с една трета в периода от 2001 г. до 2005 г. Доскоро се предполагаше, че по-високите температури карат растенията да произвеждат повече цветен прашец. Сравнение на количествата, произведени през по-топли и по-студени години обаче, опроверга тази теория.
Анетте Менцел от Техническия университет в Мюнхен обясни, че и други потенциални фактори са били елиминирани, и че единственият възможен причинител остава въглеродният диоксид. Не всички изследвани видове показали една и съща тенденция, но при 60% от тях било установено повишено производство на цветен прашец през последните десетилетия, сред които и девет вида, отговорни за разпространяването на алергенен цветен прашец.

Станете почитател на Класа