"Теватрон" е открил напълно нова частица?

Американският ускорител на елементарни частици „Теватрон“, който е вторият по големина в света след Големия адронен колайдер, показа доказателства за наличието на изцяло нова за учените частица, съобщи „Физорг“.
Откритието все още предстои да бъде напълно потвърдено, но учените в ускорителя са изключително развълнувани от наличните до момента данни. Ако откритието се докаже, това ще означава, че е намерена съвсем нова и неочаквана частица, различна от неуловимия и дълго издирван Х бозон. То вероятно ще означава и наличието на нова фундаментална сила в природата, както и най-радикалната промяна във физиката от десетилетия.
Учените от „Теватрон“ анализирали данните от сблъсъците между протони и техните аналози от антиматерия – антипротони. При тези сблъсъци се получават частици, известни като W бозони, както и потоци от други частици. В данните за тези потоци било открито неочаквано противоречие, което вероятно представлява частица, която липсва в сегашния каталог на субатомните частици – Стандартния модел.
“Когато наблюдаваме данните, не откриваме противоречие със Стандартния модел, а ясно изразена „неравност“, която е точно такава, каквато се очаква при появата на нова частица в процеса“, обясни физикът Дан Хупър от научния център „Фермилаб“, където се намира ускорителят. Все още обаче съществува 0,1% вероятност този резултат да се дължи на статистическо колебание в данните. Учените смятат, че потвърждаването на този резултат изцяло е въпрос на изчисления на базата на данните, с които те вече разполагат. Освен това предстоящият експеримент в Големия адронен колайдер би трябвало да предостави допълнителни данни, с които да се потвърди или отхвърли съществуването на новата частица.
Това, което е ясно за момента обаче, е, че предполагаемата нова частица не е неуловимият Х бозон, чието преследване вече се представя като състезание между „Теватрон“ и Големия адронен колайдер. Х бозонът е единствената елементарна частица от Стандартния модел, която още не е наблюдавана експериментално. Нейното наличие би обяснило как частиците с нулева маса в покой успяват да създадат маса в материята.

Станете почитател на Класа