Бирата след спорт по-полезна от водата?

Пиенето на бира след спорт може да се окаже по-полезно от водата, се твърди в ново проучване, цитирано от „Фокс нюз“. Бирата може да помогне на този, който се е изпотил, по-бързо да възвърне загубените течности, а балончетата помагат за утоляване на жаждата. Въглехидратите в бирата допринасят и за възстановяване на изгубените калории, смятат испански учени.
Резултатите са от проучване, при което 25 колежани трябвало да правят усилени упражнения при 40 градуса по Целзий в продължение на няколко месеца. Те били разделени на две групи, като на едната била давана бира за възстановяване на течностите след спорт, а на другите – вода. Показателите за хидратирането при групата, пила бира, били „малко по-добри“ от тези, пили вода, съобщи ръководителят на изследването проф. Мануел Гарсон от Университета в Гранада.
Резултатите бяха посрещнати с известен скептицизъм, тъй като предишни изследвания показват, че алкохолните напитки увеличават загубата на течности от организма чрез по-честото уриниране. Д-р Джеймс Бет – специалист по храненето от университета Бат във Великобритания, заяви, че умерено количество бира може да бъде толкова полезно, колкото водата, при възстановяване на течностите в организма, но не и по-добро.

Станете почитател на Класа