Обясниха Парадокса на Ферми с предпазливостта на извънземните

Ейдриън Кент от Университета в Кеймбридж предложи ново обяснение на Парадокса на Ферми, съобщи arXiv.org. Парадоксът е измислен от италианския физик Енрико Ферми, като кратката му формулировка е: “Ако в Космоса има високоразвити цивилизации, защо с нито една от тях досега не е установен контакт?“ Кент е предложил да се обясни видимото отсъствие на други цивилизации с помощта на „космическата еволюция“.
Според Кент космическите цивилизации са принудени да се съревновават за ресурси, които са твърде малко в Космоса, което води до сблъсъци между цивилизациите и с течение на времето оцелелите извънземни раси стават много предпазливи и по всякакъв начин се опитват да скрият съществуването си. Кент смята, че това е един вид екстремен вариант на маскировъчната окраска, срещаща се при растенията и животните. В заключение той стига до извода, че „политиката на самореклама в Космоса“, която провежда човечеството в настоящето, може да има пагубни последствия за хората, тъй като подобно поведение рискува да привлече космически хищници.
Това обяснение на Парадокса на Ферми далеч не е единственото. Американски учени изчислиха, че в Млечния път могат едновременно да съществуват, не знаейки една за друга, до 200 цивилизации. Според други изследователи броят им не надвишава 10.

Станете почитател на Класа