Европа се подпъхва под Африка

Европейската тектонична плоча е започнала да се подпъхва под африканската. Това може да доведе до създаването на нова зона на субдукция* в Средиземно море, съобщават Би Би Си и и „Максисайънсис“.
От милиони години северният край на африканската тектонична плоча е подпъхнат под европейската. Но сега вероятно се извършва обратен ход. Това обявиха геолози на среща на Европейския геонаучен съюз (EGU). Геолози от Утрехт, Нидерландия, изнесоха информация за това рядко явление.
Докато континенти продължават да се сближават, изглежда, този път Европа се пъхва под Африка и това ще предизвика създаване на зона на субдукция в Средиземноморието. Известно е, че от този процес се образуват падините (дълбоководните бразди) в океаните (като например Марианската падина). Със субдукционните зони са свързани и пояси на висока сеизмична и вулканична активност.
Сближаването на Европа и Африка досега протича с няколко сантиметра на година.
То среща отпор от сблъсъка на плочите в района на Турция и от „лекотата“ на Африканския континент. Даже някои парчета, подпъхнати от африканската плоча, се отделиха и продължиха да вървят в посока земната мантия. За да запълнят дупките, части от европейската плоча се изтеглят на юг. От компютърни модели става ясно, че този тектоничен процес може би е начало на субдукция в посока, обратно на досегашната. Геологът Ринус Вортел подкрепя предположението и с наблюдения на сеизмичната активност.
Ако се потвърди, че Европа се плъзга под Африка, учените ще могат да по-точно да оценят риска от земетресения и цунами в тази част на света.
Задачата няма де е лека , защото геоложките процеси се развиват в доста дълъг период от време , много по-дълъг от живота на един учен, казва Вортел.
разработят
Si la subduction européenne se confirme, les scientifiques pourraient alors créer des modèles plus fidèles de la région et donc faire de meilleures évaluations des risques de séismes et de tsunamis. Mais la tâche ne sera pas si facile, les processus géologiques impliquant de très longues durées, bien plus longues que "celle de la vie d'un scientifique", a déclaré Rinus Worthel.

* Процес, при който по-плътните океански тектонски плочи се подпъхват под по-леките континентални тектонски плочи.

Станете почитател на Класа