Създадоха самопоправяща се пластмаса

Учени от университета „Кейс Уестърн Ризърв“ в Кливланд, Охайо, представиха нов вид пластмаса, която се самопоправя, когато бъде изложена на най-обикновена светлина, съобщи „Дискавъри“.
Необикновеният материал може да удължи живота и да повиши издръжливостта на десетки продукти, базирани на полимери, в домакинството, автомобилите и медицинското оборудване.
Твърдата еластична пластмаса се използва за стотици потребителски стоки, но материалите лесно могат да се повредят при надраскване, пробиване или срязване. Затова сметищата са пълни със счупени или пробити пластмасови предмети. Повечето подходи при поправянето на базирани на полимери материали изискват нагряване на увредената област и поставяне на лепенка. Екипът на Кристоф Уедер обаче е създал самопоправящ се еластичен материал, който съдържа метал и абсорбира ултравиолетовата светлина и я превръща в локализирана топлина. Така при излагането на светлина молекулите се разпадат и материалът се сглобява наново, като се самопоправя. Подобни умни материали с вградена способност да се поправят сами могат да се окажат полезни в транспорта, строителството, пакетирането и в много други области, убедени са учените.

Станете почитател на Класа