Производството на вятърна енергия не се влияе от глобалното затопляне

Производството на вятърна енергия не се влияе от покачващите се температури в глобален мащаб, съобщи електронното издание “И!Сайънс нюз”. Това е установил екип от учени от университета “Блумингтън” в щата Индиана, наблюдаващ промените в климата. Изводите са направени след анализ на няколко регионални климатични модела, с които се предсказва бъдещето на вятърната енергетика в 48 щата.
Според статистиките на климатолозите, нивото на СО2 в атмосферата непрекъснато се повишава, освен това са налични и други парникови газове. Трябва да се отчитат и щетите, нанесени от урагани, торнада, тайфуни и други унищожителни бури, както и фактът, че повишената глобална средна температура покачва количеството на изпаренията, като по-този начин повишеният брой водни частици в атмосферата акумулира допълнително топлина. А именно това означава и опасност от по-силни урагани и бури, както и по-интензивни валежи.
Според учените, производството на енергия от вятърни турбини не е засегнато от този процес и дори може да се окаже най-ефективното, защото заради температурните крайности - свърхгорещи лета и свръхстудени зими енергийните мрежи често се претоварват, което води до включването на допълнителни мощности. Това, освен че вреди на климата, е икономически неизгодно.
Според последни проучвания вятърът има потенциал да задоволи 28% от енергийните нужди на Европа през 2030 г.

Станете почитател на Класа