САЩ и Европа ще строят заедно товарен космически кораб

Европа и Съединените щати планират да построят заедно в края на десетилетието нов товарен космически кораб, съобщи Би Би Си. Това е една от идеите, които се обмислят на Стария континент във връзка със следващото поколение на орбиталния товарен кораб ATV (Автоматизирана машина за трансфер). Усъвършенстваната роботизирана машина се използва за транспортирането на до 7,5 тона доставки за Международната космическа станция. Европа се надява да произведе дериват на кораба заедно със САЩ. Директорът на Европейската космическа агенция (ЕСА) Жан-Жак Дордан заяви, че новата концепция трябва да бъде свързана с автоматиката и способностите на съществуващата машина. „Ние ще работим с американската космическа агенция, за да мога аз да представя през октомври предложение за нова машина, която трябва да бъде производна на ATV, но за пръв път ще е обща версия между НАСА и ЕСА“, заяви Дордан за Би Би Си. Неговото предложение е част от кораба да бъде построен от Европа и част от САЩ.
Автоматизираната машина за трансфер е най-големият космически кораб, строен в Европа, при който и след достигане на МКС астронавтите могат да се движат свободно в машината. При кацане корабът тежи 20 тона и неговата основна цел е да доставя гориво, вода, въздух, храна и екипировка за космическата станция.
Само три други кораба осъществяват доставки в Космоса, затова ЕСА смята, че е наложително Европа в най-скоро време да използва вещината и опита, придобит от ATV, за производството на следващ космически кораб.
Но концепцията трябва да бъде съобразена с надеждите на партньорите за развитие на МКС до края на това и на следващото десетилетие. Предвижда се МКС да бъде база за провеждане на опити в микрогравитацията, както и да бъде изпитателен стенд за изучаване на астероиди и Марс.
Използваните сега европейски космически товарни кораби ATV ще станат най-важните апарати за снабдяване на МКС, след спиране на полетите на американските совалки до края на тази година. Най-старият ATV бе наречен „Жул Верн“ в чест на първия писател в жанра на научната фантастика. Втората машина бе кръстена „Йохан Кеплер“ на името на знаменития немски математик и астроном, а третата - на италианския физик Едоардо Амалди. ATV-2 се скачи с МКС в края на февруари тази година и ще бъде в Космоса в продължение на 3 месеца.

Станете почитател на Класа