Червеното вино и шоколадът са още по-полезни за мозъка, когато ги консумираме заедно

Червеното вино и шоколадът са полезни за мозъка, особено когато ги консумираме заедно, твърдят учени, цитирани от „Дейли мейл“.
Смята се, че полифенолите – растителните съставки, на които са богати черният шоколад и вината – разширяват кръвоносните съдове, което подобрява снабдяването на мозъка с кръв. Така той има достъп до повече кислород и захари, което ни помага да се справяме по-добре и по-бързо със сложни задачи. Онези, които обичат да се поглезват, особено ще се зарадват на откритието, че полифенолите са по-ефективни, когато са комбинирани, отколкото самостоятелно. С други думи, по-полезно е да съчетаем чаша червено вино с няколко парченца шоколад, отколкото да се ограничим само с виното.
Тази теория се базира на две изследвания, направени в Университета на Нортъмбрия, върху ефектите на полифенолите върху мозъка. Първото показало подобряване на умствените способности след приемане на „магическата съставка“ ресвератрол, съдържаща се в червеното вино. Според второто изследване, приемането на комбинация от различни видове полифеноли дава още по-добри резултати. Участниците се справили с тестовете не само по-добре, но и по-бързо. Освен това било установено, че растителните вещества противодействат на умората, предизвикана от интензивните аритметични действия, които се изисквали от участниците в изследванията.

Станете почитател на Класа