Първите сгради в древността не са били жилища, а обществени постройки

Преди близо 12 000 г. в Близкия изток са започнали да се появяват първите селца. До неотдавна археолозите смятаха, че каменните и глинените постройки в тях са били жилищата на първите земевладелци, които постепенно са започнали да се отказват от номадството и преминали към уседнал начин на живот. Но в последно време историците започнаха да достигат до извода, че първите земеделци не са живели в тези домове, а най-старите села са били място, на което от време на време са се провеждали срещи на членовете на общността, съобщи infox.ru.
По време на разкопки в южната част на Йордания учените открили голямо съоръжение, напомнящо амфитеатър. Според археолозите тази находка потвърждава, че най-древните постройки не са били постоянни домове на земеделците, а обществени центрове. Това означава, че по времето на ранния период на селското стопанско, най-важния, повратен момент в историята на първобитното общество, наречен неолитна революция, древните земеделци са се събирали само за решаване на някакви обществени дела. Чак по-късно те са започнали да живеят заедно в тези селища. „По мое мнение това е едно от най-удивителните открития, свързани с изучаването на неолита в Близкия изток“, заяви археологът Найджъл Горинг-Морис от Еврейския университет в Йерусалим.
Археолозите практически не се съмняват, че големите селища, започнали да се появяват в Близкия изток (на територията на съвременна Турция, Сирия, Йордания и съседните държави) преди 10 000 г., са се оформили от домове, предназначени само за едно семейство. Но най-древните селища от неолита, започнали да възникват преди около 11 700 г., са се състояли от множество постройки с различни размери и форми. В Гьобекли тепе в Югоизточна Турция учените открили останки от каменни съоръжения на близо 11 000 г., които според тях са били част от общински ритуален център.

Станете почитател на Класа