Нов сензор засича дори една молекула експлозив

Нов сензор, разработен от инженерите на Масачузетския технологичен институт, може да засече дори и минимални количества експлозиви, съобщи сайтът на института. Устройството може да надуши дори и една-единствена молекула от експлозив като тротил.
За да създадат сензора, инженерите, водени от Майкъл Страно, покрили въглеродни нанотръби – кухи цилиндри от чист въглерод с дебелина от един атом, с протеинови фрагменти, срещани обикновено в пчелната отрова. Учените за първи път показват, че тези протеини реагират на експлозиви, по-специално на известните като нитроароматни съединения, към които спада тротилът. Ако бъдат пригодени за общодостъпни устройства, подобни сензори ще бъдат много по-чувствителни от съществуващите в момента детектори, използвани по летищата. Наличните засега устройства използват спектрометри, с които анализират заредените частици, които се движат във въздуха.
“Спектрометрите са широкоразпространени, защото не са скъпи и са много надеждни. Това ново поколение от наносензори обаче ще може да засича минимални количества експлозиви на стайна температура и атмосферно налягане“, обясни Страно. Той е задействал процедура за получаване на патент на технологията, която използва протеинови фрагменти, наречени бомболитини. „Учените са изследвали тези пептиди, но доколкото знаем, те никога не са показвали способността си да засичат експлозивни молекули“, подчертава Страно. През последните години неговата лаборатория е създала сензори от въглеродни нанотръби, засичащи най-различни молекули, включително азотен оксид, водороден пероксид и токсични вещества като опасния газ сарин. Тези сензори използват естествената флуоресценция на въглеродните нанотръби, като ги свързват с молекули, които се прикрепват към специфични мишени. Когато се свържат с мишената, те започват да флуоресцират по-силно или по-слабо. Новият сензор за експлозиви работи по малко по-различен начин. Когато мишената се свърже с протеините от пчелната отрова, покриващи нанотръбите, тя променя дължината на вълната на флуоресцентната светлина. Учените са разработили нов вид микроскоп за разчитане на този сигнал, който не може да се наблюдава с просто око. Този вид сензор е първи по рода си и с него се работи по-лесно, тъй като той не се влияе от обкръжаващата светлина.

Станете почитател на Класа