Създателите на Големия адронен колайдер откриват Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката – мястото, където границата между култура и наука не съществува, започва днес и продължава до 15 май в Докторската градина в София. Събитието е част от културния календар на столицата.
За откриването на фестивала у нас ще бъдат създателите на Големия адронен колайдер в ЦЕРН – Лин Еванс и Джим Върди. Д-р Спирос Кицинелис от Гърция ще разкрие науката в сънищата. Марк Луни от Обединеното кралство ще разкаже за физиката чрез своето акустично шоу „Рок китара в 11 измерения”. Христо Колев и Божидар Стефанов ще ни изумят със своето шоу „Химически илюзионизъм”, като ни обяснят защо небето е синьо и как е възможно водка да мирише на ябълка.
За най-малките ще има научни работилници като „Мокро!“, „Магическа природа“, „Морско царство“ и „Доктор Дулитъл“. В научната работилница учениците ще могат да разберат интересни факти от забавната наука, да научат повече за нанотехнологиите, както и да наблюдават експерименти със сладолед. За по-големите са предвидени презентации и експерименти, които ще разкрият научното в сънищата, морското дъно, кухнята, кръчмата, музиката, фотографията и любовта. На маратона от научни кафенета ще бъдат представени любопитни теми, като границите на човешките възможности, митовете за вампирите и усещането за езика. Сами ли сме във Вселената, науката и супергероите, нетрадиционно въведение в теорията за суперструните и още много интересни и забавни дискусии са подготвили български и чуждестранни изследователи в рамките на събитието.
Списание „Обекти“, което е партньор на Софийския фестивал на науката, ще обяви победителя от конкурса за макрофотография, който бе проведен през последните два месеца. Финалът на „Лабораторията за слава“ Famelab 2011 е на 13 май от 18:00, когато ще бъде избрано новото българско лице на науката.
Фестивалът се организира от Британския съвет и „Форум Демокрит“, под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство със Столична община.

Станете почитател на Класа