Шест чаши кафе на ден понижават риска от рак на простатата

Мъжете, които пият по шест чаши кафе дневно, са по-малко застрашени да развият смъртоносен вид рак на простатата в сравнение с онези, които не консумират кафе, показва американско изследване, цитирано от Си Би Си.
Учените от Харвард сравнили риска от развиване на агресивен рак на простатата сред близо 48 000 американци, които на всеки четири години в периода между 1986 г. до 2008 г. трябвало да отчитат количеството кафе, което консумират. Резултатите показали, че мъжете, които пият най-много кафе – по шест или повече чаши дневно, са с 20% по-малко застрашени от всеки вид рак на простатата и има 60% по-малко вероятност да развият смъртоносната форма на заболяването. При мъжете, които пиели от една до три чаши кафе дневно, рискът бил с 30% по-нисък. Заниженият риск бил отчитан независимо дали участниците в изследването консумирали безкофеиново или обикновено кафе, което означава, че кофеинът не е решаващият фактор.
Връзката между кафето и понижения риск от рак на простатата е биологично обоснована, посочват учените. Кафето съдържа много полезни съставки с антиоксидантни и противовъзпалителни действия, както и такива, които понижават нивата на инсулин. Вече се знае, че кафето понижава риска от диабет тип 2, образуване на камъни в жлъчката, Паркинсон и рак на черния дроб. Скорошни изследвания показват също, че кафето не увеличава опасността от сърдечни заболявания или инсулт.

Станете почитател на Класа